Nav méltányossági kérelem minta

Az adóhatóságokhoz benyújtott méltányossági kérelem egy olyan hivatalos dokumentum, amelyet az adózók használhatnak, ha különleges körülmények miatt nem tudják teljesíteni az adófizetési kötelezettségeiket. A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) méltányossági kérelem benyújtása lehetőséget nyújt az adózók számára arra, hogy kérjék az adóterheik enyhítését vagy az adósságuk részletfizetését. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogyan kell kitölteni egy NAV méltányossági kérelmet, és bemutatunk egy minta kérelmet is.

Mit tartalmaz egy nav méltányossági kérelem?

A méltányossági kérelem egy hivatalos dokumentum, amelyet gondosan kell kitölteni. A kérelemnek tartalmaznia kell a következő információkat:

 • Adózó neve, címe és adószáma
 • Az adósság összege és típusa (pl. jövedelemadó, áfa stb.)
 • Az adósság keletkezési dátuma
 • A kérelem benyújtásának dátuma
 • Az indoklás, amely részletesen leírja, miért nem tudja az adózó teljesíteni az adósságát
 • Bizonyítékok vagy dokumentumok, amelyek alátámasztják az indoklást (pl. orvosi igazolás, vállalkozási nehézségekre vonatkozó dokumentumok)

Hogyan kell kitölteni a nav méltányossági kérelmet?

Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogyan kell kitölteni a NAV méltányossági kérelmet:

 1. Kezdje el a kérelmet az adózó nevével, címével és adószámával. Ezek az alapvető személyes információk, amelyek nélkül a kérelem érvénytelen lehet.
 2. Tüntesse fel az adósság típusát és összegét. Pontosan határozza meg, hogy melyik adónemről van szó, és mennyi az adósság összege.
 3. Az adósság keletkezési dátuma: Adja meg az időpontot, amikor az adósság keletkezett. Ez fontos információ lehet a kérelem elbírálásánál.
 4. Dátum: Az aktuális dátumot adják meg.
 5. Indoklás: Részletesen írja le az okokat, amiért nem tudja teljesíteni az adósságot. Például, ha egészségügyi problémák miatt nem tud dolgozni, vagy vállalkozása nehézségekkel küzd, azt részletezze.
 6. Bizonyítékok: Mellékeljen minden olyan dokumentumot vagy bizonyítékot, amely alátámasztja az indoklást. Ezek lehetnek orvosi igazolások, vállalkozási beszámolók vagy más releváns dokumentumok.

Nav méltányossági kérelem minta

Az alábbiakban bemutatunk egy példa NAV méltányossági kérelmet, amely segíthet Önnek a saját kérelme elkészítésében:

Adózó Neve: [Adózó Neve]
Adózó Címe: [Adózó Címe]
Adószám: [Adószám]
Adósság Típusa: [Adósság Típusa]
Adósság Összege: [Adósság Összege]
Adósság Keletkezési Dátuma: [Keletkezési Dátum]

Indoklás:

[Ide írja le részletesen az indoklást, hogy miért nem tudja teljesíteni az adósságot.]

Bizonyítékok:

[Mellékelje az összes szükséges bizonyítékot és dokumentumokat, amelyek alátámasztják az indoklást.]

Gyik – nav méltányossági kérelem

Mikor kell benyújtani a nav méltányossági kérelmet?

A NAV méltányossági kérelmet akkor kell benyújtani, amikor az adózó különleges okok miatt nem tudja teljesíteni az adósságát, és szüksége van az adóterhek enyhítésére vagy részletfizetési lehetőségre.

Mennyi idő alatt bírálja el a nav a kérelmet?

A kérelem elbírálási ideje változhat, de a NAV törekszik arra, hogy minél gyorsabban megvizsgálja a méltányossági kérelmet. A kérelem benyújtását követően érdemes rendszeresen kapcsolatba lépni az adóhatósággal, hogy tájékozódjon a kérelem státuszáról.

Mit tegyek, ha a nav elutasítja a méltányossági kérelmemet?

Ha a NAV elutasítja a méltányossági kérelmét, érdemes megfontolni az esetleges jogorvoslati lehetőségeket, és szakértői tanácsadást kérni. Fontos, hogy időben reagáljon az értesítésre, és a jogszabályoknak megfelelően járjon el.

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos útmutatást nyújtott Önnek a NAV méltányossági kérelem kitöltéséhez. Ne felejtse el gondosan dokumentálni az indoklást, és mellékelje a szükséges bizonyítékokat a kérelemhez. Ha kérdései vannak, forduljon az adóhatósághoz vagy jogi szakértőhöz.


Vezi și:

Karoly

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Karoly

Szólj hozzá!