Gyermektartásdíj emelése iránti kérelem minta

Amennyiben Ön gyermektartásdíj emelése iránti kérelmet szeretne benyújtani, fontos, hogy megfelelően előkészítse a dokumentumot. A gyermektartásdíj emelése azoknak a szülőknek lehet releváns, akiknek a gyermeküket gondozó szülő vagy a gyermek saját maga részére nagyobb összegű tartásdíjra van szüksége. Ez a kérelem lehetőséget nyújt arra, hogy a jelenlegi tartásdíj összegét emelni kérje a bíróságtól vagy a hatóságoktól.

Kérelem kezdőlapja

A gyermektartásdíj emelése iránti kérelem kezdőlapjának tartalmaznia kell a következő információkat:

 • A kérelmező nevét és lakcímét.
 • Az ellenfél, vagyis a jelenlegi tartásdíj fizetőjének nevét és lakcímét.
 • A gyermek(ek) nevét és születési adatait.
 • Az aktuális tartásdíj összegét.
 • Az indokokat, amiért a kérelem benyújtására kerül sor (pl. a gyermek növekvő igényei, a kérelem benyújtója pénzügyi helyzete stb.).

A kérelem tartalma

A kérelemnek részletesen tartalmaznia kell azokat az érveket, amelyek alátámasztják a gyermektartásdíj emelését. Ezek közé tartozhatnak:

 • A gyermek jelenlegi szükségletei, például iskolai költségek, egészségügyi kiadások.
 • A kérelem benyújtójának pénzügyi helyzete, beleértve a jövedelmét, kiadásait és meglévő adósságait.
 • Az ellenfél jelenlegi pénzügyi helyzete, amely lehetővé teszi számára a tartásdíj emelését.
 • Az érdekeltek közötti kommunikáció és egyeztetés eredménytelensége.

A kérelem tartalmazhatja azokat a bizonyítékokat is, amelyek alátámasztják az előzően felsorolt érveket. Ide tartozhatnak banki kimutatások, számlák, igazolások és bármilyen dokumentum, amely bizonyítja a kérelmező állításait.

A kérelem benyújtása

A kérelem benyújtásához forduljon jogi szakértőhöz vagy ügyvédhez, aki segíthet a dokumentum elkészítésében és az eljárás során. A kérelem benyújtható a helyi családügyi bíróságnál vagy az illetékes hatóságnál.

Fontos tanácsok

Az alábbiakban néhány fontos tanácsot talál, amelyek segíthetnek a gyermektartásdíj emelése iránti kérelem sikerességében:

 1. Előzetes egyeztetés: Próbáljon meg előzetesen egyeztetni az ellenféllel a tartásdíj emeléséről. A közös megállapodás sok esetben elkerülheti a hosszadalmas jogi eljárást.
 2. Dokumentálás: Tartsa nyilván az összes releváns dokumentumot, például a banki kimutatásokat és számlákat, amelyek alátámasztják az érveit.
 3. Ügyvédi tanács: Forduljon jogi szakértőhöz vagy ügyvédhez, akik segíthetnek a kérelem elkészítésében és a jogi folyamatban.

Gyik (gyakran ismételt kérdések)

1. mennyi időbe telik a gyermektartásdíj emelése iránti kérelem elbírálása?

A kérelem elbírálási ideje függ az adott esettől és a helyi hatóságoktól. Általában néhány hónapot is igénybe vehet.

2. mi történik, ha az ellenfél nem egyezik bele a tartásdíj emelésébe?

Ha az ellenfél nem egyezik bele a tartásdíj emelésébe, akkor az ügyet a bíróságon lehet elbírálni. Itt a bíróság dönt a kérelem sikerességéről.

3. milyen dokumentumokra van szükség a kérelem benyújtásához?

A kérelem benyújtásához szükség lehet banki kimutatásokra, számlákra, igazolásokra, a gyermek igényeit alátámasztó dokumentumokra és egyéb releváns papírokra. Forduljon ügyvédhez a pontos lista elkészítéséhez.

4. van lehetőség fellebbezésre, ha a kérelem elutasításra kerül?

Igen, ha a kérelem elutasításra kerül, lehetőség van fellebbezésre. Ügyvéd segítségével indíthatja el a fellebbezési eljárást.

5. milyen mértékű tartásdíj emelést kérhetek?

A tartásdíj emelésének mértéke az egyedi körülményektől függ. Az összeg meghatározásakor vegye figyelembe a gyermek szükségleteit és az ön pénzügyi helyzetét.


Vezi și:

Krastin

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Krastin

Szólj hozzá!