Felmondási kérelem: hogyan készítsünk hatékony felmondási kérelmet?

A felmondási kérelem egy hivatalos dokumentum, amelyben egy munkavállaló jelezheti szándékát, hogy szeretné megszüntetni munkaviszonyát egy adott vállalatnál vagy szervezetnél. Fontos, hogy a felmondási kérelem megfelelően meg legyen fogalmazva és tartalmazza a szükséges információkat a folyamat zökkenőmentes lebonyolításához.

A felmondási kérelem fontos elemei

A hatékony felmondási kérelem elkészítéséhez számos fontos elemet figyelembe kell venni:

1. adatok megadása

A felmondási kérelem tartalmazza a munkavállaló nevét, címét, a vállalat nevét és címét, valamint a dátumot, amikor a felmondás hatályba lép.

2. megfelelő időpont kiválasztása

Fontos, hogy a felmondást időben jelezze a munkavállaló, hogy a munkáltató megfelelően tudjon reagálni és előkészülni a munkaerőpótlásra.

3. megfelelő megfogalmazás

A felmondási kérelemnek tiszteletteljesen, világosan és határozottan kell megfogalmazva lennie. Kerüljük a sértő vagy negatív kifejezéseket.

4. indokok megadása (opcionális)

Bár a felmondásnak általában nem szükséges indokolni, bizonyos esetekben ajánlott lehet, hogy a munkavállaló megadja az okokat a felmondás mögött.

Felmondási kérelem példa

Alább található egy példa arra, hogyan lehet megfogalmazni egy felmondási kérelmet:

Munkavállaló Adatai: Név: Kovács Péter
Cím: 1234 Budapest, Kossuth utca 5.
Telefonszám: +36 30 123 4567
Vállalat Adatai: Név: XYZ Kft.
Cím: 5678 Debrecen, Petőfi tér 10.
Felmondás Dátuma: 2023. szeptember 30.
Indokok: Jobb lehetőség az új munkahelyen.

Alulírott, Kovács Péter ezennel felmondást kér a fent említett munkaviszonyra vonatkozóan. A felmondás hatályba lép 2023. szeptember 30-án. Köszönöm a lehetőséget, amit a vállalat adott számomra.

Felmondási kérelem bejelentése

A felmondási kérelmet célszerű személyesen átadni vagy ajánlott küldeményként postára adni a munkáltatónak. Fontos, hogy tartsunk másolatot a felmondási kérelemről saját magunknak is.

Felmondási kérelem után

Fontos, hogy a felmondás után tartsuk fenn a jó kapcsolatot az előző munkáltatóval, mivel ez a későbbi referenciák szempontjából is fontos lehet.

F: milyen esetekben kell indokolni a felmondást?

A: Általában nem kötelező indokolni a felmondást, de bizonyos esetekben, például munkahelyi visszaélések vagy jogsértések esetén ajánlott lehet indokokat megadni.

F: mi a teendő, ha a munkáltató nem fogadja el a felmondást?

A: Ha a munkáltató nem fogadja el a felmondást, érdemes jogi tanácsért fordulni, hogy megtudjuk, milyen jogi lépéseket tehetünk.

F: meddig kell előre jelezni a felmondást?

A: Általában javasolt legalább 30 napos felmondási időtartamot betartani, de ez vállalatonként változhat.


Vezi și:

Krastin

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Krastin

Szólj hozzá!